MS vo futbale v Katare 2022: najdôležitejšie informácie

Tohtoročné majstrovstvá sveta vo futbale majú vo viacerých oblastiach prívlastok ,,po prvýkrát". Po prvýkrát v histórii sa totižto odohrajú v arabskej krajine a po prvýkrát netradične v mesiacoch november a december. Kvôli vysokým horúčavám v tejto exotickej krajine sa predstavitelia FIFA rozhodli pre tento netradičný termín a  zhruba od polovice novembra až do konca majstrovstiev sveta prerušili všetky ligové súťaže. A po prvýkrát sa na turnaji predstaví Katar, ktorý na MS nikdy neštartoval a krajina samotná nemá za sebou vo futbale žiadne medzinárodné úspechy. 

Ako bude spomínaných 32 tímov rozdelených do skupín v základnej časti turnaja?

A-skupina: Katar, Ekvádor, Senegal, Holandsko

B-skupina: Anglicko, Irán, USA, Wales

C-skupina: Argentína, Saudská Arábia, Mexiko, Poľsko

D-skupina: Francúzsko, Austrália, Dánsko, Tunisko

E-skupina: Španielsko, Kostarika, Nemecko, Japonsko

F-skupina: Belgicko, Kanada, Maroko, Chorvátsko

G-skupina: Brazília, Srbsko, Švajčiarsko, Kamerun

H-skupina: Portugalsko, Ghana, Uruguaj, Kórejská republika

Turnaj odštartuje úvodným zápasom domáci Katar, ktorý vyzve Ekvádor 20. novembra na Al Bayt Stadium v meste Al Khor. 

58267MzN.jfif
Zdroj: SITA

Turnaj plný kontroverzií

Organizáciu a celú prípravu majstrovstiev sveta 2022 v Katare sprevádzajú už od samého začiatku kontroverzie. Katar vyhral právo organizovať MS vo futbale 2. decembra 2010 na úkor USA, Japonska, Kórejskej republiky či Austrálie. Už toto hlasovanie bolo kontroverzné a vyšetrovala ho aj Etická komisia po obvineniach z korupcie. Prvýkrát v histórii nebol pri žrebovaní základných skupín známy kompletný menoslov účastníkov podujatia. V osudí bolo 29 známych z 32 reprezentácií, dve miesta patrili piatim účastníkom interkontinentálnej baráže a jedno trom výberom z európskej baráže MS.

Kataru sa bezpochyby nedá uprieť snaha o usporiadanie podujatia majstrovstiev sveta na prestížnej úrovni. Majstrovstvá Sveta 2022 sa odohrajú na 8 štadiónoch v 5 mestách, pričom hneď 4 štadióny sa nachádzaju v hlavnom meste Doha. Šesť štadiónov bolo postavených nanovo a dva prešli výraznou rekonštrukciou. Všetky štadióny sú v rádiuse 55 kilometrov od hlavného mesta Doha a vďaka skvelejdopravnej  infraštruktúre poskytujú fanúšikom možnosť navštíviť viacero zápasov za jeden deň. Odhadovaná cena výstavby a rekonštrukcie štadiónov v Katare je 10 miliárd euro.

A práve počas prác na štadióne sa organizátori podujatia stretli s najväčšou kritikou. Niektoré vyšetrovania médií a organizácií odhalili, že pracovníci boli vykorisťovaní a držaní ako väzni bez akéhokoľvek kontaktu so zvyškom sveta v snahe dokončiť vybudovať infraštruktúru pre MS čo najskôr. Podľa týchto správ a niektorých očitých svedkov bolo mnoho pracovníkov doslova zotročených katarskou vládou v rámci „systému Kafala“. Katarská vláda spolu s organizátormi tieto obvinenia poprela a práce na infraštruktúre pre MS sa úspešne zrealizovali. Svoju nesúhlas voči týmto praktikám však vyjadrujú fanúšikovia a hráči po celom svete dodnes.

58268OWY.png

Zdroj: SITA
 

 

V čom budú Majstrovstvá sveta vo futbale v Katare naj?

Podľa aktuálnych odhadov sa do Kataru na MS vo futbale chystá približne 1,5 milióna návštevníkov, pričom by do Kataru malo prichádzať približne 1300 letov každý deň počas trvania podujatia. 

Kataru sa podarilo 60-násobne prekročiť náklady na organizáciu MS vo futbale v porovnaní s organizáciou MS v Južnej Afrike 2010. S odhadovanými nákladmi 220 miliárd amerických dolárov sú MS v Katare najdražšími majstrovstvami sveta vo futbale vôbec! 

Tento fakt sa podpísal aj na cenách lístkov. Za finálový zápas 18. decembra na Lusail Iconic Stadium si zaplatíte o takmer 50 % viac ako na posledných MS v Rusku v roku 2018.

Chystáte sa navštíviť MS v Katare? Komu budete fandiť?



Hodnocení článku

3

Čtěte také:

MotoGP - poradie, jazdci, zájazdy Kalendár F1 2024 - miesta, časy, dátumy Program, skupiny a zájazdy na MS 2018 v hokeji v Dánsku French Open 2024 - termín, program, dátumy, vstupenky Monte Carlo Rolex Masters 2024